Kérdése van?

+36 20 414 6806 +36 30 854 7410

 Üzenetküldés

Blog

Mit mondanak el nekünk a címkék?

2023.12.21 17:09
Mit mondanak el nekünk a címkék?

Ha bármilyen légtechnikai vagy klimatizáló rendszerben, berendezésben gondolkozunk, akkor tanácsos nem csak a megvásárlással és kiépítéssel kapcsolatos anyagi beruházással számolni, hanem az üzemeltetéssel járó költségeket is számba venni. A klímák energiaosztály besorolásai megmutatják nekünk, hogy berendezésünk mennyit fog fogyasztani, illetve megtakarítani a működése során. Cikkünkben a különböző jósági fokokat részletezzük.

Vásárlás előtt érdemes hosszú távon tervezni, és az üzemeltetési költséget is a fontos szempontok közé sorolni. Lehet, hogy valami olcsó, de magas lesz vele a rezsiszámla, mert magas a fogyasztása, vagy lehet, hogy valami egyszeri költségben többet vesz el a számlánkról, viszont az üzemeltetésével járó kiadás jóval kedvezőbb.

 

Nézzük meg az energiacímkét!

Minden klímaberendezés el van látva egy energiacímkével, mely megmutatja a berendezés hűtő, illetve fűtő hatékonyságán kívül a szezonális fogyasztási értékeit is. Más néven, az energiafogyasztással, valamint energiamegtakarítással kapcsolatos értékeket nevezzük az úgynevezett jósági fokoknak: COP, SCOP, EER és SEER.

(A kép forrása: google.hu)

Mit jelentenek az EER, SEER, COP és SCOP értékek?

A klímáknál bár a kW-ot, mint mértékegységet használjuk mind a két esetben, azonban eltér a befektetett elektromos áram, valamint a gép által leadott hűtő és fűtő teljesítmény egymástól. Amit megtudunk, hogy meghatározott szempontok szerint 1 kW befektetett elektromos áramért mennyi hűtő/fűtő teljesítményt kapunk.

EER Energy-Efficiency Ratio - Energia hűtési hatékonyság

Ennek az értéke mutatja meg, hogy hányszoros hűtőteljesítményt fog az eszközünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SEERSeasonal Energy Efficiency Ratio - Szezonális energia hűtési hatékonyság

Jelzi, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott hűtési szezonban, figyelembe véve a meleg és kevésbé meleg napokat. A SEER meghatározásához alapul szolgáló érték Európában mindenhol egységes.

COP Coefficient of Performance - Fűtési hatékonyság

Ugyanaz, mint az EER, csak nem hűtés, hanem fűtés szempontjából, vagyis, hogy hányszoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SCOP Seasonal Coefficient of Performance - Szezonális fűtési hatékonyság

Mint a SEER esetében, csak fűtéssel kapcsolatban a hideg napokat figyelembe véve. Arról tájékoztat, hogy hány szoros fűtőteljesítményt fog a klímánk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott fűtési szezonban, figyelembe véve a hideg és kevésbé hideg napokat. Viszont a szezonális fűtési hatékonyságot mutató tényező meghatározásához alapul szolgáló érték Európában területenként változik, ezért annak függvényében kell leolvasni az energiacímkéről.

A magas SCOP érték azt jelenti, hogy a klímaberendezés hatékonyan használja az energiát és jó teljesítményt nyújt a különböző évszakokban. A vásárlók számára a magas SCOP értékű klímaberendezések vonzóak lehetnek, mivel ezek általában kevesebb energiát fogyasztanak, ami hosszú távon pénzt takaríthat meg és csökkentheti a környezeti hatásokat.

Példa:

Elktromos fűtés

Scop érték

Felvett elektromos áram

Elektromos áram díja 

Fizetendő díj  1 kW hőenergiáért

Elektromos fűtő panel

1

1kW

40 Ft/kWh

40 Ft

Inverteres oldalfali klíma

4

1kW

40 Ft/kWh

10 Ft

Hozzá kell tenni azonban, hogy az SCOP érték nem minden esetben állja meg a helyét, hiszen más tényezők is befolyásolhatják a klíma hatékonyságát: például a helyiség mérete, a külső hőmérséklet és a klíma típusa. Legyen ez is egy szempont, érdemes megnézni, de ne csak ez alapján döntsünk. Ha vásárlás előtt állunk, érdemes az erről szóló kisokosunkat is átolvasni. 

Készülék besorolások az SEER érték (jósági fok) alapján:

A+++: SEER >= 8,5

A++: 6,1 <= SEER < 8,5

A+: 5,6 <= SEER < 6,1

A: 5,1 <= SEER < 5,6

B: 4,6 <= SEER < 5,1

C: 4,1 <= SEER < 4,6

D: 3,6 <= SEER < 4,1

E: 3,1 <= SEER < 3,6

Készülék besorolások az SCOP érték (jósági fok) alapján:

A+++: SCOP >= 5,1

A++: 4,6 <= SCOP < 5,1

A+: 4,0 <= SCOP < 4,6

A: 3,4 <= SCOP < 4,0

B: 3,1 <= SCOP < 3,4

C: 2,8 <= SCOP < 3,1

D: 2,5 <= SCOP < 2,8

E: 2,2 <= SCOP < 2,5