Kérdése van?

+36 20 414 6806 +36 30 854 7410

 Üzenetküldés

Klíma

Manapság - a változó időjárási körülményeknek köszönhetően - már egyre több otthonba, irodaházba, kis- és nagykereskedelmi épületbe telepítenek klímát. A megnövekedett kereslet miatt a gyártók egyre jobban odafigyelnek a klímák minőségére, a tisztítási lehetőségekre, az alkatrészek utánpótlására. Illetve ezeken túl a különböző igények kielégítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, nem véletlenül találunk annyi típusú klímát a piacon.

Kivitelezés szerint megkülönböztetünk:

  • oldalfali
  • mono split
  • multi-split
  • parapetes
  • kazettás
  • légcsatornás
  • mennyezeti
  • mobil
  • ablak klímát

A legtöbb háztartásban az oldalfali változat található, hiszen az oldalfali elhelyezése miatt kevés helyet foglal. Hátránya az lehet, hogy ha rossz helyre lett elhelyezve, akkor a levegőt egyrészt az éppen a szobában tartózkodó személyre fújja, másrészt akár egyenetlen is lehet a hőelosztása.

A mono split klíma egy beltéri és egy kültéri egységből áll. Ahogyan a multi-split klíma is, viszont ez már több beltéri egységgel több helyiséget is képes klimatizálni. A külön-külön szabályozható beltéri egységek mind külön-külön csatlakoztathatóak a kültéri egységhez. Ennek egy hátránya van, ha a kültéri tönkremegy, akkor egyik szobában sem működik.

A parapet klímát a legtöbbször tetőtéri beépítéseknél - vagyis egyenes felületek hiányában - szokták használni. Vannak olyan parapet berendezések is, melyek mennyezetre is szerelhetők.

A kazettás klímát a zárt álmennyezetű helyiségekbe szoktuk javasolni. Nagyon egyenletes hőelosztást biztosít, aminek viszont a megvásárlásakor egy egyszeri magasabb költséggel kell számolni.

A légcsatornás klíma a legnagyobb helyiségek hűtő és fűtő rendszerének a kialakításához is tökéletesek, de akár egy nagyobb emeletes ház klimatizálását is meg lehet vele oldani.

A mobil klímák, ahogy a nevükben is benne van, mobilak, vagyis mozgathatóak, ezért elég nagy szabadságot biztosítanak a végfelhasználóknak. Egyik helyiségből minden gond nélkül a másikba helyezhetjük, azonban a hátrányainak is érdemes utánaolvasni. Közöttük is van mobil split klíma, valamint vastag gégecsővel szerelt mobil klíma.

Az ablak klíma kompakt kivitelben készül, vagyis egy dobozban található meg minden, ami a működéséhez szükséges. Előnye az alacsony árfekvés és a kompakt kivitel, a könnyű tisztíthatóság és a nagy teljesítmény. Hátránya a zajos működés, és a bonyolult telepítés.