Kérdése van?

+36 20 414 6806 +36 30 854 7410

 Üzenetküldés

Blog

Házépítés előtt állsz? Néhány jótanács!

2024.01.04 13:59
Házépítés előtt állsz? Néhány jótanács!

Egy ház légtechnikai tervezése során számos fontos tényezőt kell figyelembe venni, hogy hatékony legyen az épület légcseréje és a hőmérséklet-szabályozása, illetve megfelelő legyen a benti levegő minősége is. Az alábbiakban néhány lényeges légtechnikai tervet ötletet találsz, amelyeket érdemes átgondolni, mielőtt a nagyobb munkálatok elkezdődnek.

 

Hűtési és fűtési terv

Az egyik legfontosabb a hűtési és fűtési lehetőségek kitalálása. Érdemes megterveztetni a padlófűtési vagy radiátoros fűtési rendszert, vagy hőszivattyúban, illetve klímaberendezésekben gondolkozni. A technikai adottságok mellett ajánlott számításba venni az egyszeri készülék és telepítési költségeket, valamint a hosszú távú megtérülést, vagyis a várható rezsiköltségek kiszámítására is tanácsos időt szánni.

Páraelszívás és jó levegőminőség

Gondoskodj a bent lévő és a bejutó levegő minőségéről is. Nézd meg a fürdőszobákban, konyhában és egyéb páraképződést okozó helyeken a penész és kellemetlen szagok elkerülése, azaz a jó beltéri levegő érdekében alkalmazandó páraelszívó lehetőségeket. Ha tervezel be különböző légtisztító és szűrő berendezéseket, akkor azok segítik megakadályozni a por, pollen, illetve egyéb szennyeződések bejutását a házba. Mi ajánljuk a hővisszanyerős szellőzőrendszert, mint a friss levegő bejuttatásának és használt  eltávolításának egyik hatékony módját. Ráadásul ennek a technológiának köszönhetően az energiafogyasztás is csökkenthető, de erről már írtunk korábban.

Légtömörség

Ha egy kis hőveszteséggel rendelkező házat szeretnénk, annak nem csak jól hőszigeteltnek, hanem kellően tömörnek is kell lennie. Télen a meleg levegő a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség miatt áramlik el, amit egy hatékony hőszigeteléssel jelentősen lehet csökkenteni. A légcsere másik kiváltó oka pedig a belső és külső tér közötti nyomáskülönbség, például amikor erősen elkezd fújni a szél. Ha nem elég zárt, vagyis tömör a falszerkezet, akkor szinte át tud fújni a szél a házon.

Zajszigetelés és fenntarthatóság

Mindezeken túl a külső és belső zajokról sem szabad elfeledkezni. A külvilág kizárásában a jó minőségű ablakok és ajtók segíthetnek, bent pedig a gépek általi zúgás minimalizálásában szintén a prémium gyártmányok adhatnak megoldást. Innen már csak egy lépés az okos otthon kialakítása, ami az energiahatékonyságot növeli, vagyis a rezsiköltségeket csökkenti.

Mindezeknek a megtervezése segít biztosítani, hogy az épület optimálisan működjön, és a lakói kényelmesen érezzék magukat az otthonukban. Cégünk több mint 20 éves szakmai tapasztalattal örömmel áll rendelkezésre - az épület specifikus igényeit és helyi szabályozásokat figyelembe véve - a különböző légtechnikai megoldások kidolgozásában.