Kérdése van?

+36 20 414 6806 +36 30 854 7410

 Üzenetküldés

Blog

Amit tudni érdemes a hőszivattyúkról

2023.12.01 13:38
Amit tudni érdemes a hőszivattyúkról

A lakóhely éghajlata és az energiaköltségek függvényében érdemes elgondolkodni a hőszivattyú használatán. Általában azoknak ajánlott, akik környezetbarát és energiatakarékos fűtési és hűtési megoldást keresnek. Fontos azonban a megfelelő méret kiválasztása és az, hogy  a telepítés szakember segítségével történjen. Ebben az írásunkban a témánk a hőszivattyúk.

Milyen típusai vannak?

A hőleadó és hőfelvevő közeg alapján különböztetjük meg a lakossági hőszivattyú típusait. Honnan veszi és hova adja át a hőenergiát. Vannak levegő-levegő típusok, akárcsak a klasszikus légkondícionáló berendezések. Fűtés üzemmódban a kültéri levegőtől vonja el a hőt, és a beltérinek adja oda. Hűtésnél fordítva, a beltéri levegőből képes a hőt elvonni, és a környezetbe szállítani.

A másik, levegő-víz hőszivattyú is ezen az elven működik. A különbség, hogy a fűtésnél a berendezés nem közvetlenül a belső levegőt melegíti, hanem a fűtési rendszerben áramló közeget. Jellemzően vizet, vagy fagyálló és víz keverékét. Ez a víz az épület fűtőrendszerében kering, ami lehet radiátor vagy a padlófűtés csőrendszere. Itt is - akárcsak a klímáknál - megfordítható a folyamat.

A levegő-víz típusúakról

A levegő-víz hőszivattyú egy komplett, kényelmes, mindent kielégítő rendszert nyújthat otthonra, hiszen használati melegvíz ellátására, valamint az ingatlan  hűtésére, illetve fűtésére is kiválóan alkalmas. Ez a típus két kivitelben kapható, monoblokkos rendszerűek, ahol egyben van a kültéri és beltéri egység, valamint osztott (split) rendszerűek, ahol a kültéri és beltéri egység külön állnak. A monoblokkosok egy egységből álló készülekek, előnyük, hogy nem szükséges hozzá hűtőköri szerelés, hátránya, hogy a közvetítő közeget ki kell vezetni a szabadba. A split rendszerűek két egységből állnak, a kültéri és a beltéri egységekből. Ennek az összeszereléséhez klíma- és fűtési rendszerekhez értő szakemberek szükségesek. A két egység akár messze is elhelyezhetők egymástól. 

Melegvízre is?

Jó hír, hogy a legtöbb hőszivattyú alkalmas a melegvíz előállítására is. Az eljárás során hőenergiát von el a környezettől, majd átadja azt a használati melegvíznek. Mivel a hőszivattyúk jellemzően alacsony hőmérsékletű alkalmazásban képesek működni, a melegvíz előállítása minden esetben egy indirekt tárolóban történik.

 

Környezetbarát

Ezek a rendszerek nem hőt termelnek, hanem csupán továbbítják azt, ezért nevezzük megújuló energiaforrásnak, így válik környezetbaráttá. A hűtőközeg segítségével hőenergiát közvetítenek a kültéri levegőt felhasználva. Ezt a beltéri levegő hűtésére és fűtésére tudja használni. A villamos energia három, négy, akár ötszörösét is képesek hő formájában leadni, vagyis 1 kilowatt áramból annyi hőt ad le, míg más hagyományos elektromos fűtőberendezés 3, 4 vagy 5 kW-nyi árammal képes.

Miért éri meg?

Mert kiemelkedő az energiahatékonysága, sőt H és Geo kedvezményes tarifák is elérhetőek, mellyel tovább csökkenthetők a költségek. A kiépíthetőségük rugalmas, a telepíthetőségük könnyű, működésük környezetbarát olyan szempontból is, hogy általuk nem jut füst és korom a levegőbe.. Mindezek mellett pozitív tulajdonságuk még, hogy csendesek és intelligensen szabályozhatók is. Hátrányuknak mondható viszont, hogy a kültéri egysége helyigényes, ezzel számolni kell.

Vásárlás előtt!

Fontos, hogy a hőszivattyús rendszer vásárlása előtt szükség van a lakás energetikai felmérésére, amely egy épületgépész által kérhető. Hiszen meg kell tervezni a pontos teljesítményt, mely függ a meglévő és/vagy tervezett fűtési rendszertől (radiátor, fancoil, padló vagy felületfűtés), a csövek keresztmetszetétől, a lakás hőveszteségétől (a szigeteltség fokától, esetleges hőhidaktól), és még számtalan tényezőtől. Kérdések esetén bizalommal forduljon kollégáink felé a fent látható telefonszámokon!