Kérdése van?

+36 20 414 6806 +36 30 854 7410

 Üzenetküldés

Blog

Miért fontos a szellőztetés?

2023.10.09 15:29
Miért fontos a szellőztetés?

Szellőztetéssel a jó környezetért

A szellőztetés évszaktól függetlenül mindig egy fontos kérdés, de sajnos az őszi-téli hónapokban, leginkább a fűtési szezon megkezdésével hajlamosabbak vagyunk ezt félvállról venni. Pedig ha nem megfelelően szellőztetünk vagy egyáltalán nem cseréljük a levegőt, az számos negatív következménnyel járhat mind az egészségünkre, mind pedig az adott helyiség állapotára nézve is.

 

Ebben az írásban azt nézzük meg, hogy miért olyan fontos, hogy cseréljük, frissítsük a levegőt ott, ahol sokat tartózkodunk.

Friss levegő bevitel

A szellőztetés segít friss kültéri levegőt bejuttatni a helyiségbe. A friss levegő pedig oxigént szállít, amely elengedhetetlen az emberi szervezet számára, javítja az általános hangulatot, éberséget és a koncentrációt. A megfelelő koncentráció-képesség és mentális frissesség egyik legfontosabb feltétele a megfelelő levegőminőség.

Szén-dioxid és egyéb szennyeződések eltávolítása 

A belélegzett levegőt kifújva az emberek szén-dioxidot és más szennyeződéseket bocsátanak ki, így idővel a beltéri levegő minősége romlik, ami negatívan befolyásolhatja az emberek jóllétét. A helyes szellőztetés segít eltávolítani ezeket a levegőből, így megakadályozva azoknak az épületben felhalmozódását.

Pára és nedvesség szabályozása 

Az is kiemelkedő fontosságú, hogy elkerüljük a páramennyiség felhalmozódását a szobákban, főként a fürdőszobákban és a konyhákban. A nedves környezet kedvez a penész- és gombaképződésnek, különösen a falakon, ablakpárkányokon és sarkokban. ami allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat okozhat. Ha csökkentjük a páratartalmat, hozzájárulunk hosszú távon az épület jó állapotához és az egészségünk megtartásához is.

Szagtalanítás

A levegőcsere segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól azáltal, hogy kicseréli a belső levegőt jó esetben friss kültéri levegőre. Kutatások bizonyítják, hogy aki kellemes illatokkal veszi körbe magát, javul az önbecsülése. Ez alapján érthető, hogy aki áporodott környezetben tartózkodik hosszabb ideig, az negatívan hat a mentális állapotára.

Allergia elkerülése, egészség megőrzése

A levegő rendszeres kicserélése esetén a szobákban kevesebb penész, poratka és pollen halmozódhat fel, ami segít az allergiás tünetek enyhítésében és az egészséges belső környezet fenntartásában. Ezek az allergének olyan tüneteket okozhatnak az ott élőknek, dolgozóknak, mint a tüsszögés, orrfolyás, köhögés és légszomj.

 

Ezek az okok mutatják, hogy a friss levegő elengedhetetlen az egészséges lakó- és munkahelyi környezet kialakításához, sőt a penész kialakulásának csökkentésével az épületek hosszú távú állapotának megőrzéséhez is hozzájárulhatunk.

 

A következő írásunkban arról olvashattok részletesen, hogy egyrészt milyen gépi lehetőségek, berendezések vannak a szellőztetésre, másrészt azok milyen előnyökkel rendelkeznek.