Kérdése van?

+36 20 414 6806 +36 30 854 7410

 Üzenetküldés

Blog

A nagy klímaleleplezés

2023.11.23 15:11
A nagy klímaleleplezés

Csak hűtenek, túl drága, és vagy a vállunk fáj tőlük vagy megfázunk a használatuktól? A leggyakoribb feltételezések és félelmek a klímák használatával kapcsolatban. Viszont ezek a gondolatok manapság, a legújabb technológiáknak és innovációknak köszönhetően már egyáltalán nem állják meg a helyüket. Ebben az írásunkban a leggyakoribb tévhiteket szeretnénk eloszlatni.

Az emberek gyakran aggódnak a klímaberendezések használata miatt különböző okokból. Ezek eredhetnek egy-egy régi, rossz tapasztalatból, félinformációkból vagy ismerethiányból. A munkánk során szerzett tapasztalatainkból összegyűjtöttünk néhány téves állítást, amelyre most szeretnénk részletesebb magyarázatot adni."A klímák mindig hidegek, nem tudnak fűteni."

Téves! Sok modern klíma készülék képes mind hűtésre, mind fűtésre. A hűtő-fűtő klímák egész évben, a változó időjárási körülményekhez igazodva biztosítják a megfelelő hőmérsékletet.

 

"A klímák csak energiát pazarolnak."

Ez sem igaz! Az inverteres klímaberendezések hatékonyan szabályozzák a teljesítményüket, csökkentve az energiaveszteséget. A megfelelő méretű és beállított klíma jelentős mértékben csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket. Továbbá a rendszeres karbantartással, a különböző okos funkciókkal, a távbekapcsolással, a mérsékelt hőmérséklettel vagy időzítős beállítással szintén ésszerűsíthető az energia-felhasználásuk.

 

“A klímák túl magas áramszámlát eredményeznek.”

Minél magasabb az energiaosztály besorolása, annál hatékonyabb a készülék, és hosszú távon kevesebb energiát fogyaszt. A gazdaságosság szempontjából a legjobban az A+ vagy A++ klímák érik meg a pénzüket, hiszen ezeknek a berendezéseknek lényegesen kisebb az induló áramfelvételük, így folyamatos üzemelés mellett a havi költségek is sokkal kedvezőbbek lesznek.

 

"A klímák mindig meghűtik vagy kiszárítják a levegőt."

A legújabb technológiák már megakadályozzák a túlzott kiszáradást és a kellemetlen hőingadozásokat. Ezek a klímák képesek finoman szabályozni a hőmérsékletet és páratartalmat.

 

"A klímák rombolják a környezetet."

Az újabb modellekben olyan környezetbarát hűtőközegeket használnak, amelyek kisebb hatással vannak a klímaváltozásra. A klímákban korábban használt R410a hűtőközeget lassan felváltja az R32-es jelölésű, amelynek az ODP értéke, vagyis az ózon károsító hatása 0. Ennek a GWP (globális felmelegedési potenciál) értéke 675, amely elsőre talán magasnak tűnhet, de még így is sokkal alacsonyabb a régebbi, R410a hűtőközeg GWP értékénél, mely 2088.

 

"A klímák csak a hőség ellen vannak."

A klímák nemcsak a hőség ellen hatékonyak, hanem segíthetnek például az allergiásoknak is, mivel beépített szűrők segítségével tisztítják a levegőt a különböző káros szennyeződésektől. Kiszűrik a polleneket, és egyes márkák légkondícionálói már gátolják a vírusok és baktériumok terjedését is.

 

“A klímák csak nagyobb helyiségekben működnek hatékonyan."

A modern klímák kaphatók már kisebb méretekben is, amelyek hatékonyan képesek hűteni vagy fűteni kisebb helyiségeket vagy akár egyetlen szobát is.

 

"A klímák rendkívül bonyolultak telepítés szempontjából."

Bár a klímaberendezések telepítése szakértelmet igényel, a szakképzett szakemberek könnyen és gyorsan telepíthetik a klímákat anélkül, hogy túlzottan bonyolult lenne a folyamat.

 

Tehát a modern klímaberendezések egyre energiatakarékosabbak és környezetbarátabbak. Azok, akik aggódnak a klímaberendezések használata miatt, már találnak a kínálatban olyan légkondícionálókat, amelyekkel csökkenteni lehet az energiafelhasználást és rendszeres karbantartással minimalizálni az egészségügyi kockázatokat. 

Mindenkinek ajánljuk, hogy megbízható forrásból tájékozódjon a klímaberendezésekkel kapcsolatban, hogy elkerüljük ezeket a tévhiteket, és helyes döntést hozhassunk az otthonunk kényelme és hatékonysága érdekében. Aki pedig úgy érzi, hogy elavulttá vált az általa használt légkondícionáló, érdemes élnie az idén is meghirdetett klímacsere-program lehetőségével, amelyről ITT lehet bővebben olvasni.